1. Hjem
  2. Boligreportasjer
  3. Rive gammelt hus og bygge nytt? Det gjorde Åshild og Leif-Paul på Ekerhovd

Rive gammelt hus og bygge nytt? Det gjorde Åshild og Leif-Paul på Ekerhovd

21. Jun. 2016 | Boligreportasjer

EKERHOVD / SOTRA: Da Leif-Paul og Åshild Foldnes arvet huset etter Leif-Pauls fetter, tenkte de først å bygge om og pusse opp. Hos byggmester Reidar Vallestad A/S hadde de en bedre idé.

Huset som var bygget i 1965 lå ved siden av barndomshjemmet til Leif-Pauls mor på Søre Ekerhovd. Her bodde Leif-Pauls fetter alene, og før han døde sommeren 2014, ønsket han at Leif-Paul og Åshild skulle overta. 

Se også: Ukens skisse – Ombygging av eldre enebolig på Sotra.

FAKTABOKS:

Kunde: Åshild og Leif-Paul Foldnes
Lokasjon: Ekerhovd, Fjell kommune
Størrelse: Ca. 140 m²
Oppstart: Sommer 2014
Ferdigstilt: Februar 2015

Se flere bilder her.

– Vi bodde på Steinsland, og nå måtte vi plutselig ta stilling til hva vi skulle gjøre med huset vi hadde arvet. Det var upraktisk med mange trapper og gammeldagse løsninger, og det var absolutt ikke aktuelt å flytte inn der sånn som det var, sier Leif-Paul Foldnes. 

Han kjente Byggmester Reidar Vallestad A/S godt fra før, det var nemlig byggmesteren selv som hadde levert familiens forrige hus, og det var ingen tvil om at de var de rette å spørre til råds om ombygging og renovering.

Rive det gamle huset i stedet?

UNDERVEIS: Rivningen av det gamle huset var gjort på et par dager, og deretter var det klart for et nytt hus.

– Jeg la fram problemstillingen for Terje Vallestad. En dag kom han til meg og sa «Si meg en ting, Leif-Paul, betyr dette huset noe spesielt for deg?»

Da hadde han regnet litt på det og funnet ut at det ikke ville bli noe billigere å renovere og bygge om enn å rive og bygge et helt nytt hus på samme sted.

Vi gjorde store øyne, den muligheten hadde vi ikke tenkt på i det hele tatt, og vi lurte jo på om naboene ville tro det hadde klikket for oss som rev et hus og satte opp et nytt, forteller Leif-Paul.

Les også: Slik ble drømmefunkisen til Sissel på Trengereid seende ut.

Sammen med Åshild bladde han i huskataloger og hadde mang en kveld med Terje der de diskuterte løsninger, tegnet og la planer.

De endte med å velge husmodellen Onyx «Klassisk» fra Hibahus.

Her er alt på ett plan i en løsning med livsløpsstandard, og med et boareal på 128 kvadratmeter har ekteparet mer enn god nok plass.

UNDERVEIS: Rivningen av det gamle huset var gjort på et par dager, og deretter var det klart for et nytt hus.

Ble grådig fint

– Terje og Byggmester R. Vallestad AS tok seg av alt papirarbeid og alle søknader, det eneste vi gjorde selv var å sørge for rivning og grunnarbeid. Vi fikk god informasjon underveis, og hele byggeprosessen gikk smertefritt. 

Vi er veldig glade for at Terje foreslo denne løsningen, det er blitt helt perfekt for oss. Og naboene har også uttrykt at vi gjorde det rette, det viste seg at det ikke var noen som trodde det hadde klikket for oss, sier Leif-Paul og ler.

I februar 2015 var det klart for innflytting. 

To av ekteparets tre sønner bor rett oppi bakken, og barnebarna løper rett som det er på besøk til farmor og farfar. Fra huset er det nydelig utsikt mot Kobberleia, og på klare dager ser de ut til Bjorøyna og Vatlestraumen og videre nordover.

– Om kveldene sitter vi gjerne ved vinduet og ser lysene fra sjøen, på varme sommerkvelder kan vi sitte ute og se utover. Her har vi det grådig fint, sier Leif-Paul Foldnes fornøyd.

ETTER: Sammen med Byggmester R. Vallestad AS landet Åshild og Leif-Paul på klassikeren Hibahus Onyx. Sjekk den utsikten over sjøen og byfjellene.

Mange krav

Daglig leder Terje Vallestad mener det saneres altfor få hus her i landet.

– Det er veldig mange som bygger om så mye at det ikke ville kostet mer å rive og bygge noe helt nytt. Det kan være vanskelig å se hele bildet når man har kjøpt et gammelt hus, mange kjenner ikke til kravene fra myndighetene og vet ikke at en stor rehabilitering kan føre til at man må oppfylle byggetekniske krav som om huset var et nybygg, sier Vallestad.

– Jeg har vært i bransjen siden 80-tallet og har sett mange frustrerte huseiere som litt for seint har innsett hvor omfattende og dyr rehabiliteringen ble.

STRÅLENDE FORNØYD: Terje Vallestad og Byggmester R. Vallestad AS får de beste skussmål av ekteparet Foldnes for jobben som er gjort.

Les også: Her flytter nok en barnefamilie inn i det populære boligfeltet på Møvik.

Det er mange fordeler ved å rive og bygge nytt, så med mindre man vil beholde det gamle huset av følelsesmessige grunner eller at huset har en sjel som betyr mye for eierne, ender vi gjerne med å foreslå rivning i stedet for å sette i gang med omfattende rehabilitering, sier Terje Vallestad.

Tusen takk for at dere nok en gang valgte oss til å bygge hjemmet deres, Åshild og Leif-Paul – og masse lykke til med ny bolig!

Se alle bildene av naustet her:

FØR: Huset fra 1965 var upraktisk og måtte bygges om innvendig i tillegg til å få nytt tak, ny isolasjon og nye vinduer.

UNDERVEIS: Rivningen av det gamle huset var gjort på et par dager, og deretter var det klart for et nytt hus.

ETTER: En moderne klassisk Onyx fra Hibahus

TILRETTELAGT: Flotte opparbeidede uteområder med terrasse og beleggningsstein gjør uteområdet attraktivt og tilrettelagt for godværsdagene.

UTSIKT: Boligen ligger flott til på Ekerhovd i Fjell kommune med nydelig utsikt mot Vatlestraumen, Bjorøy og byfjellene i det fjerne. 

STRÅLENDE FORNØYD: Terje Vallestad og Byggmester R. Vallestad AS får de beste skussmål av ekteparet Foldnes for jobben som er gjort.

Siden du nå har lest hele denne reportasjen ønsker du kanskje å se flere av våre boligreportasjer fra boliger rundtomkring på Sotra og i Bergen. Eller om du har et prosjekt du ønsker vi skal se på så send oss en uforpliktende henvendelse så tar vi gjerne en prat for å bli litt bedre kjent og for å se om vi er en god samarbeidspartner for deg. 

Denne artikkelen handler om riving av gamle hus og å heller bygge nytt enn å rehabilitere. Nøkkelord som “Rive gammelt hus”, “rive gammelt hus og bygge nytt” og “sanering av enebolig” er relevante søk. 

Din lokale byggmester i Fjell, Sund og Øygarden. Vi tegner, søker, bygger nytt, bygger på og bygger om. Alt under ett tak slik at du slipper å stresse!

Copyright © 2020. Byggmester R. Vallestad AS.
PersonvernInformasjonskapsler

KONTAKT

Byggmester R. Vallestad AS
Kleivanevegen 3
5357 FJELL