1. Hjem
  2. Boligreportasjer
  3. Søstrene Kari (31) og Ingeborg (33) bygde denne unike tomannsboligen på Nesttun. – Det ser jo ut som en enebolig, sier naboene.

Søstrene Kari (31) og Ingeborg (33) bygde denne unike tomannsboligen på Nesttun. – Det ser jo ut som en enebolig, sier naboene.

23. Dec. 2019 | Boligreportasjer

Skal vi ta en prat?

Terje Vallestad

Terje Vallestad
Daglig leder / Byggmester

 +47 416 36 256‬
 terje@byggmestervallestad.no

NESTTUN / BERGEN: Da prisen på drømmetomten til Kari Forthun (31) og Fredrik Dreyer Moe (31) viste seg å være over det de ønsket å bruke, var løsningen ikke lengre unna enn Karis søster Ingeborg Forthun (33) og hennes mann Yngve Bøe (36). Dette er historien om den unike tomannsboligen i Stemmelia.

Vi er så heldige å få komme på besøk til de to barnefamiliene en søndag i midten av desember. Og selv om de bare har bodd her i knappe to måneder, begynner ting å bli klart til jul og besøk fra familie og venner.

– Det var bare en bratt skråning her, starter Kari mens vi rusler opp mot huset fra garasjen. Det var masse trær, så du nesten ikke kunne se noen ting. Men beliggenheten, utsikten og potensialet var virkelig innertier, fortsetter 31-åringen som er utdannet ingeniør og jobber i et nyoppstartet selskap i Bergen.

Se også: Bygge naust? Se det flotte naustet til Eldbjørg og Svein-Ove på Syltøy.

VIDEO: Bli med inn og se den flotte tomannsboligen til Kari, Fredrik, Ingeborg og Yngve i Stemmelia på Nesttun. 

Karis søster Ingeborg og hennes mann Yngve var ikke vonde å be da de fant ut at det var mulig å bygge tomannsbolig på tomten.

– Nei, betenkningstiden var kort, smiler Ingeborg, før hun legger til:

– En fordel er jo alle kostnadene som blir delt i to når man bygger tomannsbolig, en annen er at du slipper å gå gjennom en stor og for mange, litt skummel byggeprosess alene. Da er det godt å være flere som kan tenke løsninger og ta gode valg sammen, forteller Ingeborg, som til daglig jobber som forsker ved Universitetet i Bergen.

FAKTABOKS:

Kunde: Kari Forthun og Fredrik Dreyer Moe. Ingeborg Forthun og Yngve Bøe.
Lokasjon: Stemmelia, Nesttun – Bergen kommune.
Type: Tomannsbolig i moderne stil.
Oppstart grunnarbeid: Høsten 2019.
Ferdigstilt: Høsten 2018.
Totalentreprise: Byggmester Reidar Vallestad AS.

Se flere bilder av boligen her.

TOMANNSBOLIG: Den nyoppførte tomannsboligen ligner ikke på en vanlig, vertikaldelt tomannsbolig der enhet A og enhet B er identiske, bare speilvendt. Dette er en unik tomannsbolig, skreddersydd kundens ønsker og behov og tilpasset tomte- og solforhold. 

Dialog med arkitekt og flere byggefirma

Da tomten var i boks, tok de kontakt med et arkitektkontor for å se på muligheten for en skreddersydd bolig. 

– Vi fikk gode innspill av arkitekten i førstegangsmøtet, erindrer Ingeborg. De utfordret oss på relativt enkle spørsmål som “hva er et hjem for deg” og “hvilke type rom føler du deg vel i”. 

Vi lagde oss en PowerPoint-presentasjon med konkrete lister på hva det er vi “må ha”, “bør ha” og hva vi “drømmer om” å ha, samt bildekollasjer av fasader og ulike detaljer vi likte og fant på Pinterest og Instagram. 

Det hjalp oss få klarhet innledningsvis i tillegg til å ha en god prioriteringsliste, forklarer hun.

LEKKERT: I begge enhetene er det nesten 5 meter under taket i stue/kjøkken-delen. Dette gir en herlig romfølelse, og med store vindusflater får oppholdsrommene her mye naturlig lys. Legg også merke til spileveggen i eik her i Ingeborg og Yngve sin del. Dette skaper et naturlig skille mellom spisestue og kjøkken. Samtidig slippes lyset gjennom fra begge sider. En nydelig detalj!

Men dere valgte å ikke gå videre i prosessen med arkitektkontoret, hvorfor det?

– Nei, vi gjorde ikke det sier Kari og utdyper:

For det første ble det rett og slett for mye usikkerhet rundt totalkostnaden av prosjektet da arkitekten kun leverte tegningene. Og for det andre visste vi at vi hadde et forholdsvis stramt budsjett i utgangspunktet, og da syntes vi det ble veldig mye å bruke titusenvis av kroner på bare tegningene. 

LES OGSÅ: Bli med inn i denne herkskapelige eneboligen til Linn Cesilie og Kristian på Straume.

De hadde også befaring med flere byggefirma på dette tidspunktet i prosessen, og derfra fikk de utkast på mulige boliger tilpasset tomten.

Av de forskjellige forslagene de fikk, var utkastet fra Byggmester Reidar Vallestad ulikt alle de andre.

– Det skilte seg umiddelbart ut, forteller Kari. Der de andre løsningsforslagene var typiske “boksformede” tomannsboliger med to identiske, speilvendte enheter, så var Vallestad sitt forslag unikt i form og fasade, og utfordringene med å gi like solforhold var løst på en veldig bra måte.

INNHOLDSRIK: Det er totalt 3 soverom i hver enhet, lyse, trivelige barnerom med god plass til leker. Her ser du gutterommet til Vetle (3,5) hos Ingeborg og Yngve.

Derfor valgte vi Byggmester Reidar Vallestad:

1) Skreddersydde hustegninger: De hadde en som kunne tegne boligen vi drømte om fra scratch. Vi fikk en skreddersydd bolig uten å måtte betale titusenvis av kroner kun for tegningen.

2) Komplett pakke: De kunne levere en komplett pakke inkludert tegning, søknadsarbeid, prosjektledelse og bygging under ett og samme tak, samt en totalpris på hele prosjektet som ga oss forutsigbarhet og kontroll.

3) Anbefalt av kjente: Vi hadde også bekjente som hadde bygget med Vallestad tidligere og som hadde gode erfaringer. Det ga oss en ekstra trygghet.

Les Kari og Ingeborgs tips til deg som skal bygge.

Tomannsbolig som ikke ser ut som en tomannsbolig

Mannen bak tegningene fra byggefirmaet på Sotra var Hans Christian Algrøy. 

I kontorene på Fjell får vi følgende svar når vi spør om bakgrunnen for utkastet:

– Dette var en bratt tomt med nydelig utsikt, som krevde en utradisjonell utforming for at begge enhetene i tomannsboligen skulle få gode solforhold. 

Jeg ønsket å vise muligheten for at det går ann å skape gode usjenerte uteplasser uten å gå på akkord på solforholdene, Med dette utgangspunktet, tomten og parenes ønsker og behov, landet jeg en skisse jeg håpet kunne falle i smak. 

LES OGSÅ: Bli med inn i denne herkskapelige eneboligen til Linn Cesilie og Kristian på Straume.

Tomannsboligen i Stemmelia består av to enheter på ca. 170m². Begge har samme rominndeling og størrelse men med ulik utforming. Hos Kari og Fredrik er enheten mer skrå-formet, mens Ingeborg og Yngve sin del er rektangulær med rette vinkler. 

– Det er jo travle småbarnsfamilier dette, så praktiske løsninger og valg som gjør hverdagen enklere har hatt fokus, forteller Hans Christian videre. Et godt eksempel på dette er ytterveggene. Her har vi brukt vedlikeholdsvennlig Royalimpregnert kledning. Kledningen er impregnert og «kokt» i farget olje, som gir en holdbar og vannavstøtende overflate. Vi har kombinert dette med både stående og liggende kledning i ulike farger, og gitt boligen et moderne og unikt sluttresultat, som i tillegg krever minimalt med etterbehandling de neste årene.

SKREDDERSYDD: Hans Christian Algrøy er mannen som står bak designet av tomannsboligen. – Det var en bratt tom med nydelig utsikt, som krevde en utradisjonell utforming for at begge enhetene skulle få gode solforhold. 

Lik utenpå – Personlig og unik innvendig

I begge enhetene finner du inngangsparti med klesskap, stort vaskerom, teknisk rom, to soverom, bad, kjellerstue og kontor i første etasje. Og opp trappen, i andre etasje, har begge enhetene store og åpne stue/kjøkken-deler, og hovedsoverom med tilhørende bad. 

– Det fine med tomannsbolig er jo at selv med en felles bygningskropp har vi likevel hatt mulighet til å ta individuelle valg og til å sette vårt personlige preg på hjemmene med materialvalg og interiør, forteller Kari. 

Kari og Fredrik har for eksempel en tøff vinyl med betong “look” på gulvet i første etasje, svarte detaljer i hele huset, lystunnel over trapperommet og flere spennende farger på veggene. Ingeborg og Yngve på sin side har valgt gjennomgående parkett på sine gulv, kjøkkenøy med en rålekker benkeplate i sort stein og en mer klassisk interiørstil. 

STILIG: Bortsett fra på bad og vaskerom har Kari og Fredrik valgt en tøff vinyl med betong “look” på gulv i alle rom i første etasje. Med varmekabler under er denne både myk, varm og enkel å holde ren – absolutt et fullgodt alternativ til fliser, parkett eller laminat. Legg også merke til gulfargen på veggene og den gjennomførte stilen med svarte detaljer på håndtak, stikkontakter, brytere og skyvedørsramme. 

Er det noe dere vil trekke frem som dere er spesielt fornøyd med da?

Søstrene smiler til hverandre og ler før Kari starter:

– Å peke på noe konkret er skikkelig vanskelig for jeg er rett og slett utrolig fornøyd, gliser yngste søster Forthun, men om jeg virkelig må, så digger jeg takhøyden i stuen og de store vinduene. Dette gir en herlig romfølelse med mye naturlig lysinnslipp, og så ble spilene i taket som en flott kontrastvegg som bryter opp og samtidig “mykner” det hele. 

Les også: Har dette funkishuset Bergens råeste utsikt? Bli med hjem til Kristin og Tommy på toppen av Nattlandsfjellet.

– Ja, jeg er også kjempefornøyd med takhøyden og de store vinduene, fortsetter Ingeborg. Og i tillegg er jeg glad vi tok et så stort vaskerom. Jeg skal innrømme at jeg tenkte “hva skal vi med et så stort vaskerom” når Hans Christian foreslo det, men nå ser jeg virkelig hvor praktisk det er.

DETALJ: Disse spilene pryder deler av taket i stuen/kjøkkenet til Kari og Fredrik. En detalj som bryter opp og skaper kontrast i rommet med den store takhøyden. Hos Ingeborg og Yngve gir bruken av eikebord samme effekt. Husk å se videoen lengre opp i artikkelen over for å få et bedre inntrykk. 

Anbefaler tomannsboliglivet

Mange tenker kanskje at det kan være en utfordring å bo så tett oppi hverandre, for ikke å snakke om når det er din egen familie. Hvordan opplever dere det?

– Helt uproblematisk, svarer Ingeborg kontant. Om du ikke bor på landet er du jo vant med å bo tett på folk uansett. Det er vel individuelt om man ønsker en slik løsning eller ikke. Hvordan man er som person og relasjonene innad er nok avgjørende for om det skal fungere. Vi er hvertfall veldig fornøyd og det gir oss en rekke fordeler i hverdagen. Vi stikker innom når vi vil og når det passer – og dersom vi ser behovet for det etterhvert, så får vi lage oss noen naboregler, ler hun.

FORNØYD: Fredrik og Kari (til venstre) og Ingeborg og Yngve (til høyre) er veldig glade for at de valgte Byggmester R. Vallestad AS. Her er de sammen med daglig leder og eier Terje Vallestad fra byggefirmaet på Sotra.

Kari er enig:

– En ting er som nevnt alle kostnadene du kan dele i to. Det gjør jo husprosjektet realiserbart for flere, uten at du behøver å låne til pipa. Men det absolutt kjekkeste er tiden vi får sammen. Barna som alltid har en fetter å leke med og de sporadiske fellesmiddagene, forteller Kari før hun er kjapp og legger til:

HUSBYGGERNE: Disse gutta er noen av de flinke karene som har vært med på å bygge boligen i Stemmelia. Fra venstre: Alexander Fosse, Daniel Lavik, Jarle Nilsen og Kjetil Klakegg. I tillegg har Hans Christian Algrøy tegnet huset, Alexander N.B. Kristensen stått for byggesøknad, Iselin Landro designet og planlagt kjøkken og Adrian Ohnstad vært prosjektleder – alt under ett og samme tak.

Les også: Tradisjonsrikt byggefirma på Sotra blir Blink Hus forhandler: – En tillitserklæring sier salgs- og markedssjefen i huskjeden.

Du må huske å skryte litt av alle de flinke folkene som har bidratt her også da. Hans Christian som tegnet, Aleksander som hjalp oss med byggesøknader og papirarbeid til kommunen, Iselin med kjøkkenutformingen, Adrian på prosjektledelsen og ikke minst Aleksander, Kjetil, Jarle og Daniel som bygde huset. De fortjener alle ros og takk for å ha gjort en kjempeinnsats! Jeg tror vi snakker for oss alle når jeg sier at vi virkelig er kjempefornøyde med valget, prosessen og resultatet, konkluderer Kari tilslutt med et smil.

Og med det vil vi bare få si tusen takk til Kari, Fredrik, Ingeborg og Yngve for at vi ble valgt blant flere aktuelle byggefirma til dette prosjektet. Gratulerer med en knalltøff tomannsbolig og riktig god jul til dere og alle andre som følger med oss 😃🏡🔨

Våre tips til deg som skal bygge:

1) Lag en Powerpoint: Lag en liste med hva du “må ha”, “bør ha”, og “drømmer om å ha” i boligen din. Søk på Pinterest og Instagram etter bilder og detaljer som viser det du ønsker. Samle alt i en PowerPoint-presentasjon du kan vise til byggefirma/arkitekt slik at de lettere kan forstå og få et inntrykk av det du ønsker.

2) Ha befaringer: Inviter flere entreprenører og byggefirma med på befaring. De har ofte gode tips og råd for å tilpasse boligen til tomten, solforhold, utsikt osv. Noter flittig underveis.

3) Sjekk referanser: Spør firmaene du vurderer om referanseprosjekter inkludert navn på byggherre og adresse. Vi var på besøk inne i flere hus og snakket med byggherren hvordan de opplevde firmaet både før, under og etter ferdigstillelse av prosjektet.

Se alle bildene av tomannsboligen her:

STEMMELIA: På Øvsttun i Stemmelia i et eldre boligfelt lå det en enslig ubebygget tomt igjen. Den kjøpte Kari og Fredrik, Ingeborg og Yngve – og sammen bygde de denne flotte tomannsboligen med panoramautsikt over Nesttun og Bergensdalen. 

MODERNE: Tomannsboligen i moderne stil er utradisjonell i utformingen. Istedenfor to identiske og speilvendte enheter som er vanlig for tomannsboliger fikk de skreddersydd en råtøff tomannsbolig i moderne stil, tilpasset deres behov og forholdene på tomten. 

VEDLIKEHOLDSVENNLIG: Ved å kombinere stående og liggende royalimpregnert ytterkledning i ulike farger fikk boligen et moderne og unikt utrykk, som i tillegg krever minimalt med etterbehandling de neste årene.

STOR: Boligen består av to enheter på ca. 170m² hver. Begge har samme rominndeling og størrelse, men med ulik utforming. Kari og Fredrik sin del (til venstre) er mer skrå-formet, mens Ingeborg og Yngve sin del (til høyre) er rektangulær med rette vinkler.

OVERSIKTSBILDE: Tomten ligger i et etablert og rolig område med hovedsaklig eneboligbebyggelse fra slutten av 60-tallet. 

PRAKTISK: Nederst på tomten har familiene en stor garasje med parkering for to biler og godt med lagringsplass.  

DETALJER: På grunn av tomtens utforming var det behov for flere støttemurer. Flott fagarbeid utført av BRV Mur & Flis AS, datterselskapet til Byggmester R. Vallestad AS. 

INNGANGSPARTI: Se de flotte kontrastene med liggende og stående kledning kokt i ulike farger. De grønne dørene skaper særpreg og et unikt uttrykk. Døren til høyre leder inn i gangen til Ingeborg og Yngve sin del. Døren til venstre til vaskerommet deres. 

1 ETASJE: I begge enhetene finner du inngangsparti med klesskap, stort vaskerom, teknisk rom, to soverom, bad, kjellerstue og kontor i første etasje. Her er barnerommet til Vetle (3,5) i første etasjen. 

BADEROM: Like ved soverommene finner du badet i første etasje. Her er det gjort plass til både dusj og badekar. Superpraktisk når du har små barn (som etterhvert blir store). 

2 ETASJE: Når du går opp trappen fra 1. til 2. etasje kommer du direkte opp i en stor, åpen stue/kjøkken. Legg merke til den vanvittige høyden under taket og spileveggen som deler av spisestuen og kjøkkenet. 

ØY: Kjøkkenet er “delt opp” i tre deler. Høyskap til høyre. Kjøkkenøy med en utrolig lekker sort benkeplate i stein og kjøkkenbenk og skuffer til venstre. 

MARBODAL: Kjøkkenet er fra ddet svenske kvalitetsmerke Marbodal, levert av Byggmester Vallestad. Her fikk de god hjelp av kjøkkenkonsulent Iselin Landro, som kan fortelle at modellen heter Ramsvik Hvit med profilerte fronter. 

LUFTIG: I motsatt side av kjøkkenet finner vi stuen. Også her er det høyt under taket med rikelig naturlig lysinnslipp gjennom de store vindusflatene. 

DETALJ: I enden av stuen foreslo Hans Christian, som tegnet huset, et dypere vindu med eikeforinger. Dette er en unik detalj både innvendig og utvendig og kan i tillegg brukes som benk. 

DETALJ: Sett fra utsiden. 

DETALJ: På litt avstand ser du tydeligere brytningen dette skaper på husets fasade. Stilig!

MASTERBEDROOM: I tillegg til stue og kjøkken har Ingeborg og Yngve hovedsoverommet sitt i denne etasjen. 

LEKKERT: Med eget helfliset bad innerst. 

DETALJ: Flotte 60×60 fliser på gulvet skaper et eksklusivt uttrykk. 

DEL 2: Når vi går ut og bort i Kari og Fredrik sin del er denne kule gulfargen det første som møter deg når du kommer inn. Legg også merke til den gjennomførte stilen med sorte detaljer. 

SOVEROM: I tillegg til gang, vaskerom, bad, kjellerstue og kontor har Lilly (1) og Georg (3,5) hvert sitt soverom. Her er Georg sitt. 

KJELLERSTUE: I begge boligene er det også gjort plass til en romslig kjellerstue. Den er grei å ha for både store og små. 

STILRENT: På badet i første etasje har Kari og Fredrik valgt store, flotte 60×60 fliser på gulvet og en behagelig blåfarge på veggen. 

2. ETASJE: Når vi kommer opp i 2. etasje er dette det første som møter deg. De store vinduene, takhøyden og den utsikten!

KJØKKENKROK: Til høyre opp trappen er det utgang til terrassen, kjkkenkrok og videre rundt til kjøkkenet. 

DETALJ: Disse spilene pryder deler av taket i stuen/kjøkkenet til Kari og Fredrik. En nydelig detalj som bryter opp og skaper kontrast i rommet med den store takhøyden. Hos Ingeborg og Yngve gir bruken av eikebord i taket samme effekten. Husk å se videoen lengre opp i artikkelen over for å få et bedre inntrykk. 

NATURLIG: Over trappen har Kari og Fredrik fått bygget inn en lystunnell. Dette “glasshullet” i taket gir deg naturlig lys også ned i trapperommet, der det ellers er relativt dunkelt. 

KJØKKEN: Kjøkkenet har to soner. En sone med høyskap og stekeovn. Og en sone med platetopp, vask og arbeidsbenk. Også her er det et Marbodalkjøkken. Høyskapene har fronten Malevik Lys Alm og skuffene er modellen “Arkitekt” med en spesialbestilt mørk blå farge Kari ønsket seg. 

WALKIN: Bak kjøkkenet igjen finner vi hovedsoverommet. Her er det gjort plass til et walk-in-closet som leder videre inn til en egen baderomsavdeling. 

GJENNOMFØRT: Store 60×60 fliser, dusjnisje, dobbelvask og gjennomførte svarte detaljer også her. 

UTSIKT: Med god hjelp fra Hans Christian har begge enhetene i tomannsboligen i Stemmelia fått nydelig utsikt, usjenerte uteplasser og flotte, praktiske løsninger innvendig – tilpasset barnefamilienes travle hverdag. 

FORNØYD: Fredrik og Kari (til venstre) og Ingeborg og Yngve (til høyre) er veldig glade for at de valgte Byggmester R. Vallestad AS. Her er de sammen med daglig leder og eier Terje Vallestad fra byggefirmaet på Sotra.

Siden du nå har lest hele denne reportasjen ønsker du kanskje å se flere av våre boligreportasjer fra boliger rundtomkring på Sotra,  Bergen og omegn. Eller om du har et prosjekt du ønsker vi skal se på så send oss en uforpliktende henvendelse så tar vi gjerne en prat for å bli litt bedre kjent og for å se om vi er en god samarbeidspartner for deg. 

Din lokale byggmester i Fjell, Sund og Øygarden. Vi tegner, søker, bygger nytt, bygger på og bygger om. Alt under ett tak slik at du slipper å stresse!

Copyright © 2020. Byggmester R. Vallestad AS.
PersonvernInformasjonskapsler

KONTAKT

Byggmester R. Vallestad AS
Kleivanevegen 3
5357 FJELL