1. Hjem
  2. Boligreportasjer
  3. Oppussing kjøkken: Slik fikk Lisbeth og Truls nytt liv i eneboligen sin på Bildøy

Oppussing kjøkken: Slik fikk Lisbeth og Truls nytt liv i eneboligen sin på Bildøy

22. Feb. 2019 | Boligreportasjer

Skal vi ta en prat?

Terje Vallestad

Terje Vallestad
Daglig leder / Byggmester

 +47 416 36 256‬
 terje@byggmestervallestad.no

INSPIRASJON TIL OPPUSSING AV KJØKKEN: Etter at Lisbeth Netland (54) og Truls Netland (54) bygget hytte i 2015, hadde de og barna nesten ikke lyst til å være hjemme i huset på Bildøy i Fjell kommune. – Vi måtte bare gjøre noe, humrer Lisbeth.

Det var nemlig så mye hyggeligere å tilbringe tid i den splitter nye hytten, fremfor huset som ble bygget i 1990. Med boliglån fra Husbanken fikk de den gang ikke anledning til å koste på huset noe særlig, fordi kriteriene til husbanklånet ikke tillot det. Dermed gikk det 28 år med over gjennomsnittet mye furufarger før familien bestemte seg for å ta grep.

Se også: Ukens skisse – Ombygging av eldre enebolig på Sotra.

– Det bygges mye leiligheter i området her, så vi vurderte faktisk å selge huset og heller flytte inn i en, forklarer Lisbeth. Men samtidig var vi ikke helt klar for å gi slipp på friheten en enebolig gir. Når vi i tillegg trives så godt her på Bildøy og markedet for eldre hus er forholdsvis labert måtte vi finne på noe annet, sier hun.

FAKTABOKS:

Kunde: Lisbeth og Truls Netland
Lokasjon: Bildøy, Fjell kommune
Type: Oppussing
Byggeår: 1990
Oppusset: 2018

Se flere bilder av huset her.

Møtte hjelpen på Liatårnet

Dermed var oppussing løsningen på dilemmaet, men det var fortsatt et problem.

Hverken Truls eller Lisbeth følte seg særlig motivert til å starte på arbeidet.

– Vi er nok ikke de mest handy folkene, sier Truls og bryter ut i en herlig latter.

– Vi kan godt starte på et prosjekt her hjemme, men vi får det ofte ikke ferdig. Vi foretrekker å bruke tiden vår på andre ting og heller få hjelp fra fagfolk, da blir det gjort skikkelig også, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIDEO: Bli med inn og se de vanvittige før og etter bildene av oppussingsprosjektet til Lisbeth og Truls.

Etter at huset ble oppført i 1990 har familien gjort noen moderniseringer, blant annet på badene. Men stue, kjøkken, gang og entré, i tillegg til noen av soverommene var fra det glade 90-tall og hadde behov for fornying.

Totalt i huset var det rundt 90m2 som skulle pusses opp.

Begynnelsen på løsningen kom en dag da paret var på tur til Liatårnet og traff en bekjent som jobber i byggebransjen. De spurte om han kunne hjelpe, men firmaet hans gjorde dessverre ikke slike oppussingsjobber.

LES OGSÅ: Bli med inn i denne nye funkisboligen til Kristin og Tommy på Nattlandsfjellet.

Når han likevel hørte hva de hadde behov for hadde han følgende tips:

– Ta kontakt med Byggmester Vallestad. De kjenner jeg som flinke fagfolk som tar på seg slike jobber, mente han.

Og som sagt, så gjort.

INNGANGSPARTI: Før var inngangspartiet mørkt og delt opp i to deler. Her åpnet paret opp, fikk satt inn en ny ytterdør, fikk nye varmekabler og fliser på gulvene og en nydelig fin ny trapp.

Oppussingsjobben kom overraskende fort i gang

– Vi ringte Terje, som var positiv fra første stund, forteller Lisbeth.

Han kom kjapt på en befaring hos oss, hørte nøye etter på hva vi faktisk ønsket og hadde flere gode innspill og ideer vi selv ikke hadde tenkt på.

I lokalene deres på Fjell hjalp Kenneth oss med å tegne om planløsningen til en åpen stue/kjøkken-løsning. Og kjøkkenkonsulenten deres, Rigmor, tegnet og hjalp oss å visualisere og se for oss kjøkkenet.

NY PLANLØSNING: En av Byggmester Vallestad sine tegnere, Kenneth, hjalp paret med å tegne om planløsningen, fjerning av noen vegger og plassering av nytt ildsted.

Terje ordnet og koordinerte de andre fagene vi hadde behov for, som f.eks. elektriker, flislegger, maler og rørlegger, og vi forholdt oss kun til han. Det var veldig behagelig og vi slapp stresset med telefoner, møter og kjøring hit og dit, forklarer Lisbeth.

– Når så planleggingen var ferdig gikk hele oppussingen nesten av seg selv. Det gikk også overraskende kjapt fra avtalen ble signert til prosjektet startet. Og det passet jo oss perfekt for vi ivret etter å komme i gang, sier hun med et smil.

STUE: I sofakroken slo de ned den gamle pipen og fikk satt inn en ny, moderne peisovn.

Lys, lys og mer lys

Siden barna går på skole og stort sett bare er hjemme i helgene kunne Lisbeth og Truls bo hos øvrig familie når arbeidet pågikk.

Fra arbeidet startet den 1. september 2018 og paret flyttet tilbake igjen nøyaktig to måneder senere ble følgende gjort i boligen:

Splitter nytt og moderne kjøkken, ny trapp mellom etasjene, ny peis, nye vinduer mot vest, nye innerdører, spotter i tak, nytt elektrisk anlegg i hele huset, nytt ventilasjonsanlegg, nye malte overflater på samtlige rom, nytt rekkverk på terrassen ute, ny gjennomgående en-stavsparkett på gulvene, nye varmekabler og fliser i gangen nede, ny ytterdør og skiferheller utenfor inngangspartiet.

LES OGSÅ: Byggmester Vallestad bytter huskjede – nå er vi i…

– Vi fikk utrolig mange gode tips til løsninger fra Terje og de andre involverte i firmaet. Spesielt tiltakene for å åpne opp og å slippe inn mer lys har gjort oss mer bevisst på hvor viktig nettopp dette er for romfølelsen i et hus, forklarer Truls.

– For eksempel gjør vinduene i ytterdøren, selv om de ikke er så veldig store, at entréen oppleves større. Glassrekkverket øverst i trappen gjør det ellers så mørke trapperommet lysere og åpnere.

– Og glassrekkverket på terrassen gjør kanskje at vi får littegrann mer innsyn fra naboer, noe vi ikke bryr oss særlig mye om, fordi vi får så mye bedre utsikt og det gjør stuen og kjøkkenet lysere og triveligere, sier han.

WOW: I stuen valgte paret å slå ned en vegg for å få en åpen og inkluderende stue/kjøkken-løsning. Og for et kjøkken det har blitt! Modellen heter Ekerø fra den svenske kvalitetsprodusenten Marbodal. Her har barna Victoria (22) og Amalie (19) vært ivrige sparringspartnere og god støtte i alle valgene som må taes.

Drømmekjøkken med stor D

Kjøkkenet er nå virkelig blitt husets hjerte og juvel. Det er modellen Ekerø fra den svenske kvalitetsprodusenten Marbodal, som Byggmester Vallestad forhandler. Det har svartbeisede massive eikefronter med mykt fasede kanter og flere funksjonelle detaljer og løsninger.

På kjøkkenet har det vært spesielt kjekt å ha to oppdaterte og engasjerte barn i Victoria (22) og Amalie (19) som sparringspartnere. I tillegg til byggmesteren har de to bidratt med mange gode ideer og vært god støtte i de mange valgene som må taes.

LES OGSÅ: Byggmester Vallestad styrker laget med solid nyansettelse.

– Det er mye vi kan nevne av ulike løsninger vi er fornøyd med, men vi er virkelig strålende fornøyd med at vi fikk bygget inn et eget kjølehjørne på kjøkkenet, forteller Lisbeth, og ikke bare tok et vanlig kjøleskap.

Med denne løsningen er det både kjøleskap og kjølerom i ett, slik at vi ikke trenger matbod eller kjølerom på et eget sted. Det er så enormt god plass inni der at det er uproblematisk å sette inn en hel kasse med brus eller flere kaker dersom vi for eksempel skal ha besøk, forteller Lisbeth entusiastisk. 

GANG: Oppe var det før en lang mørk gang med de karakteristiske buene som var så vanlig på 90-tallet. Den ble revet ned og åpnet opp. Forvandlingen og det nye lyset er nesten helt utrolig.

Benkeplaten er i hvit marmorert komposittstein. Og ved vasken på kjøkkenet har de to vinduene fått foringer i samme farge, som virkelig løfter det hele til nye høyder.

– Den detaljen er kjempe fin, og noe vi må gi all ære til Terje for, skyter Truls raskt inn.

Av andre detaljer på kjøkkenet har paret fått høyskap med god plass til forskjellig tørrmat, flere store, gode skuffer til lagring, som det er enkelt å ta ting inn og ut av, to ovner, en med dampfunksjon og en vanlig stekeovn, i tillegg til mikro, integrert kaffemaskin og et integrert vinskap litt diskré plassert under kjøkkenøyen.

På 90-tallet var karnapper virkelig det store å ha i boligene.

Les også: Totalrenovert enebolig: Bli med inn og se forvandlingen hos Kristina på Trengereid.

– Vi er ikke så god på boligtrender, sier Lisbeth, og har heldigvis bare en karnapp. Der har vi fått en ny yndlingsitteplass, en benk med skuffer i samme stil som skuffene på kjøkkenet. Dermed får vi en fin rød tråd og en helhetlig overgang fra kjøkkenet inn i stuen som er ganske kul.

Med den nye kjøkkenøyen forteller Truls at kjøkkenet nå er blitt langt mer sosialt enn tidligere og det naturlige samlingspunktet i boligen.

– Ja, kjøkkenet tror jeg er blitt favorittrommet for alle i familien nå altså. Det er så utrolig funksjonelt og moderne. Og så er det sikkert plass til at 6 personer kan lage mat og stå å prate her samtidig, forteller han.

SOVEROM: Hovedsoverommet til Lisbeth og Truls har også blitt mye lysere og triveligere. På gulvet finner vi den samme enstavsparketten som er lagt i resten av boligen i tillegg til nye overflater forøvrig.

Tips og råd til andre som skal pusse opp

Etter den omfattende oppussingen sitter paret igjen med verdifull erfaring og gode råd til andre som ønsker å pusse opp, men som kanskje sliter litt med å komme i gang, slik de gjorde.

– Det er vel nesten en klisje, men det er så klart lurt å tenke deg nøye om på forhånd hvilke behov du har, hva du ønsker å få gjort og hva som er viktig for deg når du skal pusse opp, sier Truls. Det er også greit å ha noen tanker om hva som er fint å få gjort, og hva som faktisk er helt nødvendig å få gjort. Da kan du lettere prioritere dersom det kniper på budsjettet.

LES OGSÅ: Silje (28) og Ole (32) bygget drømmehuset på Kausland i Sund.

– Men det absolutt beste rådet mitt er at du ikke må nøle med å kontakte en skikkelig byggmester for å få tips, innspill og hjelp, sier han.

Ikke alle firma tar på seg slike jobber, men det er verdt å høre med flere hva de anbefaler. Ofte har de årevis med erfaring og vet hva som er lurt og ikke.

Mange som skal pusse opp vegrer seg for å ta kontakt med ulike byggefirma fordi det er vanskelig å vite hvem du kan stole på. Og så er de redde for å bli “forfulgt” av innpåslitne selgere som ringer i tide og utide og ikke vil lytte.

KJØKKENET: Trenger ikke skrive så mye her 😍

– Om vedkommende du snakker med er for påtrengende og bare vil selge, så ikke bruk mer tid på de, bedyrer Lisbeth. Men treffer du til gjengjeld på skikkelige folk, blir du sett, hørt og får veldig mye god informasjon. Det er hvertfall vår erfaring, forteller hun og legger til.

– Selv kan vi på det sterkeste anbefale Byggmester Vallestad. Det har vært en ryddig og god opplevelse fra start til slutt. De var fleksible, tålmodig og vi opplevde å bli tatt på alvor.

LES OGSÅ: Nytt takløft og modernisering av enebolig i Bergen.

Et par ting vi spesielt satt pris på, sier Truls, var å få forslag til gode og ikke minst realistiske løsninger, at vi ble gjort oppmerksom på eventuelle ekstra kostnader og endringer underveis og at de ikke prøvde å selge oss unødige eller kostbare ting vi ikke ønsket eller hadde behov for. Det tror jeg er nyttig å ha med seg og er et kjennetegn som følger seriøse fagfolk.

– Vi hadde garantert ikke fått samme flyt, trygghet og gode løsninger på egenhånd, sier han overbevisende. Og vi er veldig glad vi gjorde slik vi gjorde for vi har virkelig på mange måter fått et helt nytt hjem.

Nå gleder vi oss til våren og godt malevær slik at vi kan fornye huset utvendig også og få en fin helhet, konkluderer Lisbeth tilslutt. For nå kan vi bo på Bildøy i mange år til.

Da er det bare for oss i Byggmester R. Vallestad AS å si tusen takk for tillitten, Lisbeth og Truls – og gratulerer med et fantastisk fint kjøkken og nyoppusset bolig forøvrig😍

Se alle bildene fra oppussingen av kjøkkenet og bli inspirert

FØR: Boligen på Bildøy i Fjell-kommune ble oppført i 1990. Med boliglån fra Husbanken fikk paret den gang ikke anledning til å koste på huset noe særlig, fordi kriteriene til husbanklånet ikke tillot det.

ETTER: Med hjelp fra Byggmester R. Vallestad AS sin egen tegner, Kenneth, ble plantegningen gjort om. Veggen mellom stue og kjøkken fjernet og i gangen nede i entréen ble også en vegg fjernet for å åpne mer opp.

VELKOMMEN: Inngangspartiet har fått seg en real overhaling. Ny skiferstein utenfor og en ny dør med vinduer gir godt lysinnslipp i en ellers mørk entré. Etter den fantastiske fornyelsen innendørs gleder Lisbeth og Truls seg til vår og godt malevær slik at de kan fornye huset med nye farger utvendig også og få en fin helhet.

STIG PÅ: Entréen har fått nye varmekabler og fliser.

ÅPENT: Entréen var tidligere todelt med en vegg som skilte entréen fra gangen innenfor. Dette var lite hensiktsmessig og tok bare opp unødig plass.

NYTT: Alt det elektriske anlegget er byttet . I tillegg er røykvarsler anlegget nytt, med seriekobling i hele boligen, samt utleieleiligheten.

ÅPENT: Trapperommet var tidligere mørkt og trist. Med glassrekkverket i toppen kommer det naturlig mer lys ned. Legg også merke til kontrastveggen og den flotte platen under vinduet – perfekt til vaser, blomster og andre pyntegjenstander.

WOW: Velkommen opp til husets hjerte. Det nye kjøkkenet er modellen Ekerø fra den svenske kvalitetsprodusenten Marbodal, som Byggmester Vallestad er forhandler av. Her har barna Victoria (22) og Amalie (19) vært ivrige sparringspartnere og god støtte i alle valgene som må taes.

FUNKSJONELT: Kjøkkenet har svartbeisede massive eikefronter med mykt fasede kanter og flere funksjonelle detaljer og løsninger.

PRAKTISK: På kjøkkenøyen er det en lukkbar stikkontakt. Perfekt dersom du for eksempel skal riste brød til søndagsfrokosten eller må lade mobilen.

DETALJ: Benkeplaten er i hvit marmorert komposittstein. Og ved vasken på kjøkkenet har de to vinduene fått foringer i samme farge, nydelig!

PRAKTISK: Kjøkkenet har rikelig med skuffeplass i gode, solide skuffer. Legg også merke til samlingen av komfyrene, mikrobølgeovn og kaffemaskin langs veggen. I skapet til venstre finner du integrert frys. Skapet til venstre er et høyskap for tørrvarer. Og hjørneskapet er det digre kjølehjørnet.

STILLEGÅENDE: Viften over platetoppen er av merket Røroshetta. Selv om den henger høyt suger den godt nærmest uten å bråke fordi motoren er bygget inn i kassen.

FAVORITTSITTEPLASS: I karnappen har Lisbeth og Truls fått laget en flott benk. Under benken er det god lagrinsplass i skuffer av samme type som på kjøkkenet.

LYST: Nå som veggen mellom kjøkkenet og stuen er borte gir de store stuevinduene rikelig med naturlig lysinnslipp i hele oppholdsrommet.

KOSELIG: Lisbeth liker å lage det fint til. Sofakroken her er intet unntakk. Legg merke til den gamle kofferten til høyre, en vakker detalj!

LYST: Hovedsoverommet til Lisbeth og Truls har også fått en overhaling. Her ble det lagt tilsvarende enstavs eikeparkett som ellers i boligen og alle overflater tatt. Alle vinduene i vest er også byttet til vedlikeholdsfrie aluminiums vinduer.

UTENDØRS: Rekkverket rundt terrassen er også byttet. Rekkverket er av vedlikeholdsfritt komposittmateriale, med glass mot vest.

FORNØYD: Truls og Lisbeth er strålende fornøyd med moderniseringen i boligen sin. Ikke bare har de fått et smykke av et kjøkken, men de har også fått fornyet inngangsparti, entré, stue og soverom, samt fått et bedre inneklima med nytt ventilasjonsanlegg, bedre brannsikkerhet med nytt elektrisk anlegg og gjort det hele til en trivelig bolig å bo i i mange, mange år fremover. Her sammen med Terje Vallestad, daglig leder i Byggmester R. Vallestad AS.

Siden du nå har lest hele denne reportasjen ønsker du kanskje å se flere av våre boligreportasjer fra boliger rundtomkring på Sotra og i Bergen. Eller om du har et prosjekt du ønsker vi skal se på så send oss en uforpliktende henvendelse så tar vi gjerne en prat for å bli litt bedre kjent og for å se om vi er en god samarbeidspartner for deg. 

Din lokale byggmester i Fjell, Sund og Øygarden. Vi tegner, søker, bygger nytt, bygger på og bygger om. Alt under ett tak slik at du slipper å stresse!

Copyright © 2020. Byggmester R. Vallestad AS.
PersonvernInformasjonskapsler

KONTAKT

Byggmester R. Vallestad AS
Kleivanevegen 3
5357 FJELL